Ben De Kalan
Bu bölümde gezdiğim, gördüğüm yerlerden, okuduklarımdan, ben de kalanları yazdığım, yayınladığım yerdir.
Bacıyan-ı Rum / Anadolu Bacıları
1. Anadolu’da Türk Kadını
Anadolu kadının yaşama bağlılığı, gücü ailesine ve yurduna olan bağlılığının bu topraklarda çok derin kökleri bulunmaktadır. Kadınlarla ilgili anlatılan onca efsanenin nedenini anlamak için tarihin derinliklerine doğru yapılacak bir yolculukta bizleri çok şaşırtacak sürprizlerle karşılaşabiliriz. Tarih öncesinin tanrıçaları bereketi, birliği ve gücü sembolize etmektedir. Anadolu’da kurulmuş nice medeniyet kadının hiç de ikinci sınıf insan muamelesi görmediği bir anlayışla hüküm sürmüştür. Fatma Bacı’dan Nene Hatun’a ve günümüzün simge isimlerinden Türkan Saylan ve Muazzez İlmiye Çığ ’a devredilen anlayışın bu topraklarda yetişen kadınların genlerine işleyen yurtseverlik kavramından başka neyle açıklayabiliriz ki?
Bacıyan-ı Rum yani Anadolu Bacıları örgütü, öncelikle dünyanın ilk kadın sivil toplum kuruluşu olması açısından tarihe düşülen çok önemli bir nottur. Kadınların erkeklerle birlikte ve bir arada ekonomik ve kültürel olarak kendilerini geliştirmeleri, düşüncelerini paylaşabilmeleri ve üretebilmelerinin somut göstergesidir. Tasada ve kıvançta bir arada olurken düşmana karşıda omuz omuza savaşmaktır Bacıyan-ı Rum. Bağnazlığa karşı aydınlığın yüzü olmaktadır ve Anadolu’nun güzelliklerini korumak için dökülen kandır aynı zamanda.
...
Anadolu Antik Takıları
Antik dönem takıları hakkında konuşmaya başlamadan önce insanoğlunun geçirdiği tarihsel dönemlerin üzerinden kısaca geçmemizde fayda olduğunu düşünüyorum. Bugün üzerinde konuşacağımız konu aslında geçmişe doğru yaptığımız yolculukta bize yolumuzu bulmamızı sağlayacak ipuçlarıdır.
İnsanlığın yüz binlerce, hatta milyonlarca yılla ölçülen çok uzun bir geçmişi vardır. En eski atalarımızın Afrika’dan ayrıldığı yaklaşık 1.800.000 yıllarından bu yana yalnızca insanın fiziki özellikleri, kültürü yaşam şekli değil, yaşadığı doğal çevre ortamı da sürekli olarak değişmiş, farklı aşamalardan geçmiştir. Bu değişimi dünyanın çeşitli yerlerinde arkeolojik kazılardan çıkan verilerle izleyebilmekteyiz. Genellikle değişim ya da gelişme yavaş bir süreç içinde gerçekleşmiştir. Şimdi bu değişim süreçlerine bir göz atalım.
...